شاید انشای «علم بهتر است یا ثروت» اولین فرصت برای بعضی از کودکان باشد که به ارزش واقعی پول و ثروت بهطور جدی تر فکر کنند یا درباره آن تحقیق کنند.
هر یک از افراد در شرایط مختلف زندگی و در بازههای زمانی گوناگون، باید تصمیمات مالی مختلفی را اتخاذ کنند تا در شرایط اقتصادی مناسبی قرار گیرند. این امر موجب تقویت هوش مالی فرزندان در بازههای سنی متفاوت میشود. با کسب دانش مالی و مهارتهای مالی میتوان موثرترین عملکرد را در مواردی همچون برقراری توازن بین درآمد و هزینهها، پسانداز برای روزهای خوب یا برای دوران بازنشستگی، برنامهریزی بلندمدت مالی داشت. آموزش این مهارتهای مالی باید از سنین کودکی آغاز شود.
از مهمترین مسائلی که میتواند فرزندان را در بزرگسالی به زندگی پیروز برساند تقویت هوش مالی در آنها می باشد. متاسفانه در مدارس ایران درسی با عنوان تقویت هوش مالی فرزندان وجود ندارد و هیچ آموزشی نیز مبنی بر این عنوان انجام نمیگردد. به همین سبب، بسیاری از پدر و مادرهای آیندهنگر، در پی آموزشهای مرتبط با برنامه ریزی مالی برای کودکان خود هستند. امروزه با توجه به اهمیت هوش مالی در فرزندان، روشهای زیادی برای تقویت آن معرفی گردیده که در این مقاله قصد داریم با آنها بیشتر آشنا شویم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
اهمیت آموزش و تقویت هوش مالی به فرزندان
امور مالی در دنیای امروز دارای اهمیت بالایی هستند و یکی از چالشهای والدین امروزی تأمین فرزندان از نظر مالی می باشد. اما مطمئنا هیچ پدر و مادری نمیتواند تا انتهای مسیر زندگی در کنار فرزند خود باقی بماند و به همین دلیل پرورش هوش مالی کودک اهمیت بسیار زیادی دارد. بنابراین، شما بهعنوان والدین باید هرچه زودتر حرف زدن با کودک در مورد پول را شروع نمایید و سواد مالی او را افزایش دهید. یکی از راه های جذب پول و ثروت در طول زندگی انسان همین آموزش تقویت هوش مالی از کودکی به آنهاست.
هوش مالی چیست؟
هوش مالی یا Financial IQ را نمیشود تعریف نمود زیرا از تعریف مشخص و واحد برخوردار نیست. اما به طور کلی هوش مالی را میتوان روشهای به دست آوردن درآمد از طریق ابداع روشهای مختلف و در زمان کم دانست. در واقع میتوان گفت کرداری که فرد در بحرانهای مالی نشان میدهد و دانش و اطلاعاتی که راجع به آن دارد را شم اقتصادی یا همان هوش مالی مینامند. تقویت هوش مالی در فرزندان نیز اهمیت بالایی دارد و والدین باید بتوانند با استفاده از راهکارهایی مانند جذاب کردن ریاضی با بازی برای کودک، مهارتهای موردنیاز هوش مالی را در او تقویت کنند.
چگونه هوش مالی فرزندانمان را افزایش دهیم؟
در جهان امروز که مسائل مالی دارای اهمیت فوقالعادهای در جامعه میباشند، باید هوش مالی را از ابتدای زندگی به کودکان خود آموزش دهیم. روشهای زیادی برای تقویت هوش مالی در فرزندان وجود دارد که اگر درست و اصولی اجرا شوند، تأثیر بسیار خوبی در این زمینه دارند. در ادامه چند مورد از روشهای تقویت هوش مالی در کودکان را بررسی مینماییم تا شما با استفاده از آنها یکقدم به ایفای نقش والدین در موفقیت فرزندان نزدیکتر شوید. به خاطر داشته باشید که تکرار در استفاده از این روشها اهمیت زیادی دارد و باید آنها را مرتب استمرار داد تا کارایی و اثرگذاری لازم را داشته باشند.
یک حساب پسانداز به نام فرزندتان افتتاح کنید.
مثل یک قلک، حساب بانکی می تواند به بچهها نحوه جمع شدن پول را نشان بدهد. تفاوت حساب بانکی با قلک در این مورد است که در حسابهای بانکی کودکان طریقه پولسازی را نیز فرا خواهند گرفت. اینکه پول می تواند پول بسازد. برای انتخاب نوع حساب بانکی ميتوانید جدول نرخ سود بانک را به آنها توصیح و نشان دهید و با مشورت خود کودکان یکی از حسابها را انتخاب نمایید. این جداول در شعب کلیه بانکهاي کشور وجود دارد.
به همراه بردن کودک به بانک به دستاوردهای مالی او در آینده کمک خواهد نمود و همچنین از این طریق استقلال و اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری او افزایش خواهد یافت.
تقویت هوش مالی در فرزندان | پریسا راستگو
از خودمان شروع کنیم
برای اینکه بتوانیم هوش مالی را در فرزندان خود تقویت نماییم باید از خودمان شروع کرده و روشهای مدیریت مالی خود را تغییر دهیم. کودکان بیشتر از هر کس دیگری از پدر و مادر خود میآموزند و اگر والدین رفتار صحیحی داشته و برای پولهای خود مدیریت درست داشته باشند کودکان نیز از آنها می آموزند و سعی میکنند مانند آنها رفتار نمایند. پس اگر دوست دارید فرزندتان هوش مالی بالایی داشته باشد خودتان نیز این ویژگی را در خود به وجود آورید.
توضیح طریقه به دست آمدن پول
از روشهای بسیار تاثیرگذار و کاربردی در تقویت هوش مالی فرزندان توضیح این است که پول از کجا به دست میآید. بهتر است کودک شما بداند پول در ازای انجام کار به فرد تعلق میگیرد و باید برای آن زحمت کشید. این توضیحات میتواند برای کودک شما ارزش پول را روشن نمایند. حتی میتوانید در برابر مشارکت کودکان در انجام کارهای خانه مانند شستن ظرفها، به آنها پول بدهید تا آشنایی بیشتری با نحوه کسب درآمد پیدا نمایند.
فرزندان خود را به داشتن برخی اهداف مالی تشویق کنید.
پیوسته کودک را تشویق نمائید تا فهرستی از مواردی را که نیاز دارند بخرند و همین گونه مدت و دورهای که برای رسیدن و دریافت آن چیزها الزامی است را ثبت نمایند. مثل خرید یک اسباب بازی یا دوچرخه و اطمینان حاصل کنید که آنقدر گران نیست که آنها قادر نباشند هزینه آن را پرداخت کنند.
تخیل کردن و داشتن اهداف ميتواند انگیزه او را جهت پس انداز کردن پولش بیشتر کند.
پس از تشویق کودک به پس انداز کردن حالا میتوانید مقدار مشخص رو تعیین کنید که پس از رسیدن کودک به آن مقدار به او جایزه دهید.
شما باید کودکان را طوری به پس انداز کردن تشویق نمايید که آنها به اهداف بزرگ خود زودتر و قبل از اینکه خیلی بزرگ شوند و دیگر آن هدف برای آنها جذابیت نداشته باشد، برسند.
پول پیشکش دادن به کودکان در مناسبت های گوناگون
در اغلب مناسبتها، هدیههای گوناگونی به فرزندانمان داده میشود که آنها را خوشحال میکند، اما شما میتوانید این بار به جای هدیه، پول را به عنوان هدیه و کادو انتخاب نمایید تا توانایی حساب و کتاب را به فرزندتان آموزش دهید. وقتی فرزندتان برای خودش پولی داشته باشد، موثرتر و سریعتر، نحوه استفاده از آن را میآموزد.
شرکت دادن کودک در بودجه بندی مالی
از دیگر طریقهای تقویت هوش مالی در کودکان، شرکت او در امور روزانه همچون پرداخت بدهی ها و صورتحسابها است. این کار به کودک این امکان را میدهد که بتواند به مسائل با دید واقعی تری بنگرد و هزینههای خود را مدیریت نماید. البته دقت داشته باشید که این کار را به صورت بسیار صمیمانه و بدون تنش انجام دهید تا کودک دچار استرس نگردد. با مشارکتدادن او در تصمیمگیریهای اقتصادی، به شکل گیری اعتماد به نفس در کودک نیز کمک خواهید کرد.
توضیح چگونه مصرف کردن پول توجیبی به کودک
پولی را به عنوان پول توجیبی به کودکتان اختصاص بدهید تا بتواند برخی هزینهها را خودش بپردازد. همچنین باید به کودک خود آموزش بدهید چگونه هزینههای خود را مدیریت کرده و پول توجیبیهای خود را طوری خرج نماید که تا مدت معینی دوام بیاورند. با استفاده از این روش، کودک شما یاد خواهد گرفت هزینههای خود را تقسیم نموده و در صورت نیاز، هزینههای اضافی را حذف نماید.
مدیریت پول تو جیبی کودکان
همه والدین وظیفه دارند برای اینکه فرزندان آنها یاد بگیرد چطور هزینههای خود را مدیریت کند، به آنها پول توجیبی بدهند؛ اما برای اینکه بتوانیم هوش مالی کودکان خود را افزایش بدهیم باید این پول توجیبی ها را با حساب و کتاب به آنها بدهیم. به عنوان مثال، به فرزندتان بگویید پولهای خود را دستهبندی کند و مقداری از آن را نیز برای پسانداز آخر ماه نگه دارد. این حساب وکتاب میتواند به کودک شما مدیریت برای پولهای خود را آموزش بدهد و همچنین روش خوبی برای آموزش مهارت حل مسئله به کودکان و نوجوانان محسوب میگردد.
برای فرزندان قلک بخرید.
اولین نکته در آموزش صرفه جویی و پس انداز کردن مالی تهیه کردن قلک برای فرزندان است، با راهکارهای ساده مثل تفریحی سکه یا پول انداختن در قلک می توان آموزش ها را ایجاد کرد و سپس به آنها گفت که این پول ها پس انداز می شود تا در یک جای مناسب مثل خرید چیزی که نیاز دارد صرف شوند و در نهایت با تشویق فرزندان به ذخیره کردن پول هایشان این کار تبدیل به یک مدل زندگی برای آنها می گردد.
پس از این تشویق ها می توان زمانی که قلک بچه ها پر شد، آن را باز کنید یا بشکنید و چیزی که نیاز داشته یا بدان علاقه دارند را برایشان تهیه نمایید. حتی خوب است تا اجازه دهید بچه ها خودشان چیزی که دوست دارند را به همراه شما خرید کنند.
نکته مهم در این آموزش این است که علاوه بر اینکه بچه ها پس انداز کردن پول را یاد می گیرند، متوجه می شوند که با خود باوری و باورهای درست پولهای حلال زیادی ساخت وبامدیریت صحیح پول میتوانند هرآنچیزی که میخواهند تهیه کنند بنابراین با افزایش سن به این باور میرسند میتوانند به تمام خواسته هایشان برسند و زندگی رویایی را برای خود بسازند.